Designbloggen

Hvis arkitekter måtte jobbe under samme forhold som webdesignere

av Stig Arild Berntzen | 31.08.2011 | Webdesign

Vi i Tress Design liker utfordringer, og vi opplever sjelden vanskelige kunder. Likevel er det morsomt å leke med tanken på hvordan en oppdragsbeskrivelse kunne vært hvis kunden så på arkitektens arbeid på samme måte som webdesignerens…


TIL MIN ARKITEKT

Jeg ønsker å få bygget et hus. Jeg er ikke helt sikker på hva jeg trenger, så vær litt overbærende med meg. Huset jeg ønsker bør ha et sted mellom 2 og 45 soverom. Bare lag tegningene slik at soverom på en enkel måte kan legges til eller trekkes fra. Når du presenterer ferdige skisser for meg, vil jeg ta en endelig avgjørelse. Det er viktig at du lager et kostnadsoverslag for alle romløsningene, slik at det blir lettere for meg å velge.

Husk at huset ikke må koste mer enn det huset jeg allerede bor i nå. Likevel må du passe på at alle feil og mangler som finnes i mitt hus nå blir i orden i det nye huset (gulvet på kjøkkenet knirker når jeg går på det og veggene er ikke så godt isolert som de burde være).

Når du lager skissene må du også huske å holde årlige kostnader på det nye huset så lave som mulig. Det bør kanskje brukes høykvalitetsmaterialer som trenger lite vedlikehold. (Hvis du velger å bruke materialer med lavere standard, ber jeg deg skrive en grundig forklaring på dette valget).

I tillegg til å bruke de beste materialer må du passe på at designet er moderne. Huset bør stå som et eksempel på de nyeste og beste løsninger innen byggeteknikk. Kjøkkenet må likevel stå i stil med et gammelt kjøleskap jeg tar med meg fra det gamle huset.

For å være sikker på at huset passer behovene til hele min familie, ber jeg deg ta kontakt med alle barna våre. De har sikkert mange gode idéer. Du må også snakke med svigerforeldrene mine. Min svigermor har sterke meninger om hvordan huset bør bygges og siden hun er på besøk hos oss minst en gang i året, bør hun få være med på planleggingen.
Det er viktig at du tar alle tilbakemeldingene med i planleggingen av huset og velger løsninger som passer til behovene. Jeg forbeholder meg likevel retten til å forkaste valgene du gjør.

Vær snill og ikke bruk tid på detaljer i begynnelsen. Din jobb er å lage en grovskisse på huset; få en følelse av hvordan huset skal være. Inntil videre er det f.eks ikke så viktig hvilken farge det er på tapeten. Du kan likevel ha det i tankene, at kona mi liker blåfarger.

Slik jeg ser det, trenger du ikke bruke tid i første omgang på å anskaffe materialer og bygningsarbeidere. Du kan konsentrere deg om å lage detaljerte tegninger og gode fremdriftsplaner. Når jeg godtar tegningene, forventer jeg at huset skal stå ferdig innen 48 timer.

Når du lager hustegningene, bør du huske på at jeg før eller senere kommer til å selge huset videre. Huset bør derfor lages slik at den appellerer til en rekke forskjellige potensielle kjøpere. Huset må lages slik at det blir godt mottatt i nabolaget. Et godt tips er at du tar deg en tur opp til naboen jeg har nå og ser på huset hans. Det ble bygget i fjor og jeg synes det er skikkelig fint. Dette huset har en del fine detaljer som jeg ønsker å ha med i det nye huset mitt. Legg spesielt merke til det 50 meter lange svømmebassenget. Med litt kreativ snekring vil jeg tro at det ikke skulle være vanskelig for deg å få til et lignende basseng, uten at kostnadene blir høyere.

Du kan egentlig bare lage tegningene, så kan jeg ordne med materialer og snekkere selv. Jeg ønsker at du tar ansvaret for de evt. tilleggskostnader som måtte komme underveis i byggingen, hvis tegningene må endres på.

Det må være gøy for deg å få jobbe med et så interessant prosjekt som dette. Her har du muligheten til å bruke all din kreativitet, siden jeg gir deg full frihet. Kan tenke meg dette er sjeldent i din bransje. Kontakt meg, så snart du har alle tegninger og planer klare.

OBS: Kona mi er ikke helt enig i alle instruksjonene jeg har gitt deg. Men som arkitekt er det ditt ansvar å rydde opp i disse uenighetene. Hvis du ikke klarer dette må jeg finne en annen arkitekt.

PS: Kanskje er det ikke et hus jeg trenger, men en campingvogn? Kan du gi meg noen gode råd her?

^